Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

obrazek76.jpg

 

Zbožňuju ten sport čím dál víc

 

Jméno a příjmení?  Dominika Potměšilová

Znamení?  Kozoroh

Web?

Zatím spravuji jen ten klubový laugh

Klub?

Musher klub Tlapky v tahu (oddíl TJ Hostivice, z.s.)

 

Disciplíny, kategorie?

Scooterjöring (1 i 2), bikejöring, canicross. Moc ráda bych se konečně naučila i na běžkách a velkým snem je vyzkoušet si i velké spřežení.

Jaké vybavení používáš?

Dnes už asi většina tuší, že vybrat správně padnoucí vybavení není o té nejvyšší cenně a pár kliknutí na internetu, ale že je strašně důležité zkoušet a zkoušet, a tak zkoušíme a zkoušíme a psí skříní nám prošlo už tolik postrojů, a vodítek, že už si je všechny ani nepamatuji – ale fakt to stojí za to, s padnoucí výbavou se maká o poznání lépe. Jediné, co máme od začátku beze změny, je nonstopí sedák laugh.

Kde trénuješ?

Momentálně střídám dvě lokality – Praha-západ a Zlínsko smiley. Trénujeme si zde buď samy, nebo vypisuji skupinové tréninky pro členy klubu i širokou veřejnost pod hlavičkou svého klubu.

Něco o tvých psech?

Mám dvě feny border kolie, Nessie (*2014) a Chilli (*2019). Přestože se jedná o pastevecké plemeno šlechtěné pro práci s ovečkami, našly si obě holky v mushingu obrovské zalíbení a tahání milují. Je pravda, že každá úplně jinak, což je strašně zajímavé pozorovat, a hlavně s těmi rozdíly pracovat, každopádně jejich natěšenost na trénink i na závod vydá kolikrát za 12hlavé spřežení laugh.

Tvé začátky ve sportu psích spřežení?

Tak moje úplně první, absolutně neřízená, zkušenost se zapřaháním psů je někdy z roku 2003 laugh, kdy jsme si se sestřenicí u babičky a dědy zapřáhly za sáňky trojici psů ve složení zlatý retrívr, jezevčík a čistokrevný vesnický vořech a nechaly jsme se tahat po dvoře laugh. Další zápřah následoval někdy kolem roku 2015, kdy můj brácha dostal novou koloběžku a Nessie nový postroj na procházky a mě, nevím proč, nenapadlo nic lepšího, než si jí k té koloběžce zapřáhnout a jet se projet na cyklostezku laugh. Na přelomu let 2016/2017 už to začalo mít nějakou štábní kulturu, když jsem se s Ness zúčastnila prvního tréninku canicrossu, na který vůbec nevím, kde jsem narazila (asi někde na těch internetech) a vydaly jsme se vstříc výzvě, rozběhat člověka, který nesnášel ani dobíhání autobusu... A asi se podařilo, zbožňuju ten sport čím dál víc smiley.

Největší úspěchy ve sportu psích spřežení?

Za svůj největší úspěch nepovažuji žádný závod ani trénink, ale rozhodně jím je založení Musher klubu Tlapky v tahu, stalo se tak 1. 1. 2019, kdy se „projekt“ Tlapky v tahu stal oddílem sportu psích spřežení při TJ Hostivice. Zcela objektivně si myslím, že za tak krátkou dobu prošel klub obrovským vývojem, vytvořil si ve světě mushingu své jméno, a přesto si zachovává svou rodinnou atmosféru. Jeho členy jsou lidé, kteří se stali přáteli, vzájemně se podporují, motivují a na prvním místě jsou vždy jejich čtyřnozí parťáci. Jaký větší úspěch si můžu přát smiley?

Proč se věnuješ právě sportu psích spřežení?

Protože to baví mé psy i mě. Miluji na tomto sportu tu možnost propojení a spolupráce se svým psem (psy). Ta naprostá vzájemná oddanost, důvěra a čas strávený v přírodě... Zároveň mě tento sport hrozně moc naučil jak v životě a spolupráci se psem, tak v komunikaci a v práci s lidmi, s firmami, se státními orgány... Posunul mě možná dál než studium na střední a vysoké škole... To ale samozřejmě záleží na tom, jaké si to člověk udělá smiley.

Co ti tento sport dává a co ti bere?

Aby mohl dávat, musí i brát laugh. Takže ty hromady času, peněz, nervů... jsou daň za ty zážitky, chvíle radosti, štěstí, spousty chlupů a bahna všude kam se podíváš, a tak smiley.

Tvé cíle na nadcházející sezónu?

Čeká nás sezóna 2022/2023 a já bych si strašně moc přála, aby už se nám konečně vyhnuly všechny covidy, zdravotní potíže a jiné neduhy... a mohly jsme konečně prožít jednu pěknou, zdařenou závodní sezónu.

 

14. června 2022