Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

obrazek47.jpg

 

Posunout naše limity

a vše zvládnout ve zdraví

 

Jméno a příjmení?  Jan Štěpánek

Klub?

Krušnohorský sportovní klub psích spřežení

 

Kde trénuješ?

Kde se dá, okolo Plzně nemáme zrovna vysoké kopce, ale vystačíme si i s tím málem. Zpestřením jsou občasné tréninky v horách a na našich cestách.

Disciplíny?

Naší specialitou je canicross na mid tratích. Nejsme sprinteři. smiley

Něco o tvých psech?

Do běhu tu máme alaskanky Olinku a Ester, dále je v repertoáru další vořechojd Arya jako dogfrisbee specialistka a dva dříve běhající kluky již v důchodu: Roky vořechojd a Woody RTW.

Kdo tě ke sportu psích spřežení přivedl?

Moje žena, která s tím začala první, a tím mě přivedla jak k běhání, tak ke canicrossu.

Předchozí sportovní kariéra (tvé dřívější sportovní aktivity)?

Přibližně pět let jsem boxoval, jezdil na kole převážně sjezdy, abych to při studiu na VŠ pověsil na hřebík a začal se věnovat hospodě a koncertům. Psi mě zachránili. smiley

Současné další sportovní aktivity?

Běhání v kopcích, dogtrekking, letos jsme začali přes mé protesty objevovat běžky, ale vypadá to na dlouhou cestu. laugh

Největší úspěchy ve sportu psích spřežení?

První místo na MČR v kategorii MCC 2022, dále tři prostřední bedny z Ještěd SkyRace, na který se rádi vracíme i kvůli atmosféře celého závodu. Největším úspěchem je ale vždy, když přijdu včas na start.

Proč se věnuješ právě sportu psích spřežení?  Protože to baví naši zvěř.

Co se ti na něm líbí či nelíbí?

Závody bývají celkově kvalitně strávený víkend venku se vším, co obnáší. Nelíbí se mi, když nám na podzim/v zimě přestane fungovat na závodech topení v autě. laugh

Co ti tento sport dává a co ti bere?

Dává mi nové zkušenosti, nové přátele a zábavu. Bere mi čas, takže baráček doděláme asi až v důchodu. Ale co bychom pro ty psy..

Tvé nejoblíbenější závody?

Baví nás každý závod, kterého se máme možnost účastnit a nejsme v cíli dřív, než si stihneme uvědomit, že běžíme. Jmenovitě již zmíněný Ještěd SkyRace a oficiální mid závody, kterých je bohužel poskrovnu.

Jak často a jak moc trénuješ?

Letos jsem se konečně rozhoupal k tréninkovému plánu, tak to začalo mít nějakou úroveň. Do té doby to bylo dost neorganizované i díky práci. Aktuálně tedy běhám 5x v týdnu, protože jsem z naší dvojice ten slabší článek, Olinka 1-2x týdně dle sezony, zbytek na volno, nebo rest day. Přidáváme holkám také koloběžku, ale celkově mají víc odpočinku než my.

Máš nějaký předzávodní rituál nebo talisman pro štěstí?

Jsem rád, že přijdu na start včas, ale alespoň Olinku stihnu vždy připravit.

Tvé cíle na nadcházející sezónu?

Posunout naše limity a vše zvládnout ve zdraví.

Tvé cíle do budoucna?

Rádi bychom se zúčastnili také zahraničních závodů v naší kategorii, jestli se nám podaří najít nějaký vhodný, také absolvovat nějaký zatím nevybraný závod v kopcích bez pes.

Mluvíš sám se sebou?

Většinou až po 30 km, do té doby mluvím jen s Olinkou.

 

12. května 2023