Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

obrazek38.jpg

 

Canicross mi dává smysl

 

Jméno a příjmení?  Veronika Raichová

Klub?  56 – Klub českého horského psa

Třídy závodů?  CCW, CCWRNB

 

Něco o Emi?

V dubnu 2020 jsem si pořídila fenku českého horského psa. Jmenuje se Bohemia Brdský expres, ale říkáme ji Emi. Letos v březnu oslavila 3. narozeniny. Je trochu tvrdohlavá a k lidem odměřená, takže typická představitelka svého plemene. Ráda pracuje, ale potřebuje vhodnou motivaci – ideálně společnost dalších běžců se psy. Pro mě je to přítelkyně a skvělá parťačka na běh i dlouhé procházky přírodou. Trávím s ní veškerý volný čas.

Tvé začátky ve sportu psích spřežení, co tě motivovalo?

Ze začátku jsme s Emičkou běhaly na volno a později jsem se rozhodla zkusit lekce canicrossu od „Běhej se psem“. Chytlo nás to obě. smiley Získaly jsme spoustu nových kamarádů, parťáky na výlety i výběhy.

Největší úspěchy ve sportu psích spřežení?

MR českých horských psů v Němčicích 2022 - CCW ČHP, trasa 3,3 km, 2. místo

Hradecký sprint v Bělči nad Orlicí 2022 - CCW RNB, trasa 6 km, 3. místo

Krkonošský canicross v Dolní Kalné 2022 – CCW se psy nad 20 kg, trasa 8 km, 2. místo

Proč se věnuješ právě sportu psích spřežení?

Ráda sportuji a trávím svůj volný čas smysluplně a canicross mi dává smysl. Upevňuje vztah mezi mnou a mým psem. Při canicrossu člověk nemyslí jen na sebe a svůj výkon, ale hlavně na svého psího parťáka.

Co se ti na něm líbí či nelíbí?

Líbí se mi souhra běžce a psa, popřípadě jezdce a psů. Hlavně obdivuji jízdu se psím spřežením. Fascinuje mě pracovní nasazení, se kterým pejskové běží. Ráda bych časem zkusila i jiné disciplíny jako dog scootering, bikejöring nebo skijöring, ale na to zatím nejsem dost odvážná. Přeci jen Emi váží okolo 35 kg a když zatáhne, je to fofr.

A co se mi nelíbí? Asi nic takového není… už jsem si i zvykla, že se z tréninku vracíme jako čuňata a ani naše auto už nikdy nebude čisté. smiley

Co ti tento sport dává a co ti bere?

Díky canicrossu jsme s Emičkou navázaly nová přátelství, zlepšujeme si fyzickou kondici a upevňujeme náš vztah.

Trochu mi bere čas, který bych jinak nejspíš věnovala své rodině – dětem a příteli. Ale už si nejspíš zvykli. smiley Brala bych více času na ostatní sportovní aktivity, které mám ráda, např. jumping nebo fitko, ale to by den musel mít 48 hodin. smiley

Tvé cíle na nadcházející sezónu?

Ráda bych dokončila Beskydskou sedmičku, na kterou jsem se přihlásila. Emi se mnou nepůjde, to bych ji nemohla udělat. smiley Ale při přípravě na B7 mě samozřejmě doprovází. Ráda bych ji připravila na delší trasy a chtěla bych s ní zaběhnout Ještěd SkyRace a nějaký podzimní musherský závod.

 

19. května 2023