Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

František Chlaň

 

10.jpg

 

Saně určené pro psí spřežení musí být pružné, pohyblivé, odolné vůči nárazům, musí držet rovnou stopu. Všechny spoje u toho dílka musí být pohyblivé, aby se saněmi dalo náklonem zatáčet v zatáčkách. Jednotlivé vrstvy dřeva jsou ohýbány a pak na sebe nalepeny, aby držely požadovaný tvar a zaručovaly pružnost. Tyto všechny vlastnosti mají saně, kterým se v české musherské komunitě říká Chlaňovky a odkud, že tyto saně pocházejí?

František se v roce 1981 stal majitelem štěněte aljašského malamuta Abipon Del Monte od chovatelky Hany Petrusové. Byl to první vrh malamutů narozených v tehdejším Československu. Stal se tak i prvním musherem malamuťářem u nás. Jako každý začal nejprve jezdit na lyžích a postupně propadl kouzlu mushingu a věnoval mu veškerý svůj volný čas.

V dalších letech František rozšířil svoji smečku vlastním chovem ve své chovatelské stanici 5th mile, která byla založena na psu jménem Blix of Steep hill kennel.

V garáži rodinného domku v Hrdějovicích u Českých Budějovic začaly vznikat první dřevěné saně a rodily se metodou pokusů a omylů.

V roce 1989 se František se svými saněmi a čtyřmi psy zúčastnil prvních závodů v Novém Městě na Moravě. Zde si všimli jeho modelu i další vyznavači tohoto sportu a od té doby se pro něj výroba saní stala slušnou formou přivýdělku. V prosinci 1989 se poprvé dostal na závody za hranice, konkrétně do rakouských Alp, kde uskutečnil i svůj první export. S přibývajícími zahraničními zájemci se od roku 1993 začal výrobě saní věnovat profesionálně a postupně své výrobky zdokonaloval.

Dnes má v nabídce šest různých typů, od lehkých 8,5 kg vážících saní sprint až po těžké saně expediční o hmotnosti 35 kg, s délkou sanic od 2,4 do 3,4 metrů s podpěrnou polyethylenovou deskou pod nákladovým vakem, tzv. tobogán. Expediční saně jsou široké 64 cm a vysoké 95 - 105 cm. Je možné na ně naložit až 150 kg a utáhne je 8 a více psů.

V současné době František vyrábí v průměru 40 kusu saní ročně a z toho asi 80 % exportuje do celého světa. Jeho výrobky jsou určeny pro rekreační i závodní účely.

V minulosti získával své zákazníky hlavně na závodech psích spřežení, kterých absolvoval v minulosti více jak stovku a pyšní se mnohými úspěchy doma i v zahraničí. K nejhodnotnějším patří jedno třetí a několik čtvrtých míst na mistrovství Evropy se 4 a 6 malamuty.

 

Saně s duší

Dřevěné saně z dílny Františka Chlaně