Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Jaromír Hanuš

 

16143390_10206023562706543_7262131922843866951_o.jpg

 

Nezapomenutelně a na věky bude jméno Jaromíra Hanuše spojováno s Mushers klubem Metuje. Je jedním ze spoluzakladatelů klubu, jeho prezidentem a stojí včele organizačního týmu, který pořádá v říjnu závody Fitmin v Červeném Kostelci, v listopadu Hradecký mid a sprint v Bělči nad Orlicí, v zimě Janovičky, tradiční klubovou Jarní jízdu a také spousty dalších klubových akcí, výletů, vyjížděk a tréninků. Jarda je majitelem sibiřských husek, především longař a účastník řady závodů. V roce 1995 skončili s Jirkou Vondrákem šestí na Ledové jízdě, v roce 2002 obsadil páté místo na Šediváčkově longu.

Dobrodružné přiběhy Jacka Londona inspirovali Jardu Hanuše a jeho kamaráda Jirku Plška od dětství. Začali spolu trampovat v létě i v zimě, a začas jim k výletům chyběli už jen indiánští psi. A tak si každý pořídil jednoho sibiřského huskyho. Následně přibrali do party zkušeného mushera Hynka Langa a mohli vyrazit do terénu se psím spřežením. První závod, sprintový na kárách, absolvoval Jarda v roce 1993 v Horní Olešnici, první jízdu však již o dva roky dříve.

„Tak mě to nějak baví, a hlavně se starám s Jirkou Plškem a dalšíma o naše dítě a tím je club "Metuje". Jelikož se věnuju hlavně vedení klubu a pořádání závodů, tak je to velká škola života a bere veškerý volný čas. Já moc netrénuju (to slovo nemám moc rád), jezdím spíš pro radost.“

Garáž Jaromíra Hanuše zdobí desítky a desítky plakátů a diplomů, které mají co do činění s musherskými závody. „Jsou to závody, které jsme pořádali od roku 1996 - je to nějakých 70, 80 závodů,“ ukazuje prezident Mushers klubu Metuje „vytapetovanou“ garáž, ve které stojí místo auta musherské saně.

 

Počátek založení M.C. Metuje Červený Kostelec sahá až do doby, kdy v Čechách teprve začaly vznikat speciální plemena sportovních psů. Vzpomínky na tuto dobu jsou dnes takřka neuvěřitelné. Několika nadšencům, majících každý jednoho psa, tehdy napadla bláznivá myšlenka - "založíme si musherský klub!" Aniž by tušili, co tímto nápadem do budoucna způsobí, se bezhlavě vrhli do kolotoče příprav a nekonečných starostí. Tak jak to v životě bývá, štěstí přeje odvážným. Naštěstí odvážní byli i schopní. Nebýt Jardy Hanuše, coby "prezidenta klubu" a Jirky Plška, coby "klubového mluvčího", nikdy by se tento nápad neproměnil ve skutečnost a nikdy by se z klubu během tak krátké doby nestal jeden z nejznámějších v republice.

Klub vznikl v roce 1995 díky čtyřem nadšencům, kteří chtěli jezdit se psím spřežením, ale měli málo psů. Tak si je navzájem půjčovali a jezdili s nimi hlavně Ledovou jízdu. Každý rok někdo jiný. Již rok 1996 byl pro M.C. Metuje zlomem v jeho historii, protože v říjnu klub uspořádal první oficiální závody v areálu rybníka Brodský u Červeného Kostelce.

 

Jarní jízda a 20 let M.C. Metuje

Musher z Červeného Kostelce

Kdo je kdo v musherském sportu

Mushing není sport, ale životní styl

Mushers klub Metuje Červený Kostelec

Jarda Hanuš