Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Jiří Plšek

 

50583686_10205623548744968_6264221934498611200_n.jpg

 

Jiří Plšek je členem výboru a spoluzakladatelem Mushers klubu Metuje, oblíbeným moderátorem všech závodů pořádaných klubem a závodu Šediváčkův long, majitelem sibiřských husek, náčelníkem a ohnivcem indiánského kmene Tate Osmaka Ligy lesní moudrosti a taky starostou obce Dolany u Jaroměře.

Jestli si někdo o sobě myslí, že je ukecanej, ať si nejdřív poslechne Jirku a změní názor. Jeho znalost prostředí mushingu a um přiblížit divákům tento sport je jedinečný. Je to takový Karol Polák mushingu.

 

Kdy jsi začal se sportem psích spřežení?

Jé, to už je dávno, v devadesátém prvním roce minulého století a o dva roky déle asi první závody.

Tvé začátky ve sportu psích spřežení?

Pořídili jsme si s Jaromírem Hanušem každý jednu SH a pod vedením Hynka Langa a jeho ČHP jsme začali jezdit. Byl to pravěk, ale bylo to nádherné a připadali jsme si jak hrdinové od Londona.

 

„Je to jako u automobilových závodů - zde se jezdí silniční formule, ale i rallye a další specifické závody. Každý automobil je specializován na určitý druh závodu. A stejně jako se nedají poměřovat rozdílná auta, nemohou soupeřit ve stejné kategorii ani tito psi. Proto má každé plemeno svou kategorii, rozhoduje však i počet psů do šesti a nad šest. Vůbec tu ale nejde o to, kdo kterou kategorii vyhraje. Je to stále jen o ježdění se psy a lásce k nim. Tu lásku musí projevit celá rodina. Bez ní by se nedal tento krásný sport provozovat,“ prohlásil ředitel závodů Jiří Plšek.

 

Vedení Mushers klubu Metuje

Členové kmene Tate Osmaka

Jarní jízda a 20 let M.C. Metuje

Psi a musheři se už nemohou dočkat zimy

Kdo je kdo v musherském sportu

Jirka Waštélaka Plšek