Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Jiří Suchý

 

1---kopie.jpg

 

Jirka je batelovský rodák, který začínal svou závodní dráhu mushera v roce 1995. Jeho prvním psem byl český horský pes, jménem Kelt. Dostali se spolu až na mistrovství světa, které se konalo v roce 2001 na Aljašce.

Již v roce 1996 se stal mistrem republiky na premiérovém mistrovství republiky v canicrossu a o dva roky později skončil ve stejné disciplíně na třetím místě na prvním mistrovství Evropy v Belgii.

Od té doby se zúčastnil mnoha domácích i zahraničních závodů, na kterých se pravidelně umísťuje na stupních vítězů. Na světových a evropských šampionátech získal desítky medailových umístění, včetně titulů mistra světa a mistra Evropy, na závodech mistrovství republiky 18x 1. místo, 12x 2. místo a 5x 3. místo.

Závodí převážně v individuálních disciplínách - canicrossu a scooteru, v zimě pak ve skijöringu a také na saních se spřežením 4 psů. S evropskými saňovými psy Špuntem, Cvokem, Tyčkou a Buřtem se stali v roce 2020 ve švédské Åsarně mistry Evropy ve sprintu s hromadným startem.

V roce 2010 vyhrál Trophée des Montagnes, nejtěžší etapovou canicrossovou soutěž. Jako běžkař byl také čtyřikrát členem vítězného týmu na Ledové jízdě.

 

Jeden z nejlepších sportovců TJ Sokol Maxičky

Rozhovor s Michalem a Jirkou