Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Jiří Vondrák

 

3.jpg

 

Krkonošský musher a farmář Jiří Vondrák našel v Rudníku v Podkrkonoší dokonalé zázemí pro to, aby žil šťastný život. Stará se o své hospodářství, v němž našla domov také jeho početná psí smečka.

Jirkova cesta k mushingu nebyla přímá. Vedla od vztahu k přírodě až k životní náhodě. V roce 1992 potkal ve vrchlabském sedlářství Honzu Chluma, ke kterému si šel koupit vodítko a obojek na německého boxera. Z další návštěvy Honzy, tentokrát na jeho farmě, odcházel domů nejen s prvním štěnětem alaskána, ale také se zažehlým zápalem pro mushing. A díky Honzovi se vnořil do tajů mushingu zcela a na celý život.

Začínal postupně od bikejöringu přes skijöring, ale po první jízdě se psím spřežením objevil svou opravdovou cestu. Rozšířil chov psů aljašských husky a dnes jich má přes 40. Starost o ně je Jirkovou prioritou.

Roky práce Jirka už mnohokrát zúročil a jeho psi mu vloženou energii a lásku vrátili v podobě úspěchů na českých i mezinárodních závodech. A ač mu ne vždy přálo štěstí z důvodů nejrůznějších zranění či nemocí, patří dnes po právu ke špičce českého mushingu.

 

Musher Jiří Vondrák

Náš venkov: Ve psích stopách

Gejzír

Na musherské závody se trénuje od léta

Jsem vůdce smečky

Úspěch českých musherů

Zootechnik světovým králem musherů

Vládcem Ledové jízdy je poosmé

Ledové jízdě kraloval podeváté

Musher Vondrák vylepšil rekord

O mushingu s Jiřím Vondrákem

Pašáci na sněhu

Vondrák a jeho psi pokořili Evropu

Na Zadov se vrátil závod psích spřežení

Ledová jízda 2018

Jak se jezdí Ledová jízda

Jiří Vondrák