Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Martina Štěpánková

 

1---kopie.jpg

 

Martino, loňská sezóna je za vámi, jak byste ji zhodnotila?

Uplynulá sezóna pro nás byla velmi úspěšná. Zúčastnila jsem se 17 závodů v ČR v kategorii canicross a scooter, z nichž jsem byla 16x první a 1x druhá. Vyhrála jsem MČR ve scooteru s Thorem. A náš hlavní vrchol sezóny bylo MS v Německu na konci října, kde jsem zvítězila v kategorii canicross se Sheilou i v kategorii scooter s Thorem. Následně jsem také obdržela ocenění za nejrychlejší čas mezi ženami napříč kategorií scooter.

Na závěr se musíme zeptat, co plány na letošek?

Letos budu naši přípravu směřovat na podzimní mistrovství v Itálii, kde bych moc ráda obhajovala v obou kategoriích mistrovský titul. Během roku mám v plánu startovat na překážkových závodech jako je Gladiator race, Hard dog race, které mě a mé psy hodně baví, a na spoustě jiných menších závodech. Není totiž hezčí pohled než na spokojeného a unaveného psího parťáka.

(duben 2024)

 

Martina Štěpánková pochází z Jirkova u Chomutova, města ležícího na úpatí Krušných hor. A nejen hory a krása tamní přírody vedly Martinu k tomu, že je dnes jednou z nejlepších českých a světových musherek.

Sportovní geny podědila po rodičích a jako atletka - běžkyně na tratích od 800 do 3 000 m má i několik juniorských českých rekordů.

Když Martina v roce 2002 začínala se svým pitbulteriérem Dakem závodit v canicrossu, jen těžko by věřila tomu, že již za pár let bude patřit nejen k české, ale i světové špičce.

A stalo se!

V roce 2005 přibrala do smečky ještě evropské saňové psy a začala se více věnovat disciplínám scooter a skijöring. I tady na sebe úspěchy nenechaly dlouho čekat a dnes je držitelkou mnoha titulů mistra světa, Evropy a ČR.

Byla také několikrát zvolena vítězkou v soutěži Kynolog roku v individuálním mushingu.

(2019)

 

Bylo jaro 2020, jen pár týdnů po ME IFSS ve švédské Åsarně, když Martině na běžné procházce zkolaboval její nejlepší pes Tim. Následovalo několikaminutové oživování, ale marně. Martině se v tu chvíli zhroutil mushingový svět. „Tim nebyl jen „závoďák“, byl to především milující člen rodiny, největší kámoš našich dětí, byl v nejlepších letech, za sebou už měl několik úspěšných MS a ME včetně zisku nejcennějšího titulu z kombinace z roku 2019. V tu chvíli jsem myslela, že s mushingem skončím,“ říká Martina.

K návratu jí pomohly asi dvě věci. Krátce po této události se po Timovi narodila štěňata, z nichž si Martina vybrala malého hnědého pejska jménem Thor. Tím druhým faktorem je paradoxně kovidová pauza. Díky rušení závodů v předchozí zimě si Martina mohla od závodění po dlouhé době odpočinout a nyní již spřádá plány na tu budoucí. I když zatím jen pozvolna...

Za svou kariéru Martina Štěpánková vybojovala téměř padesát medailí z velkých závodů, tedy z ME či MS. Dovede říct, která je pro vás ta nejcennější?

"Ta nejcennější je pro mě titul mistryně světa z roku 2019 z kombinace. To pro mě byl největší zážitek a asi nejemotivnější závod, který asi nic nepřekoná. Do té doby jsem vždycky jako největší zážitek uváděla můj první závod s mým prvním psem Pinkym v Norsku 2011, který se jel na slavném Holmenkollenu, a my tam nečekaně vybojovali stříbrnou medaili ve skijöringu. Na těch těžkých tratích, na kterých jsme ještě pár dní před našimi závody v televizi sledovali závody světového poháru v lyžování, jsem vůbec nečekala, že bychom mohli uspět. Navíc nám tam medaile předával korunní norský princ Haakon."

(2021)

 

Když vás psí sporty naprosto pohltí a stanou se vášní života

Velký rozhovor s Martinou Štěpánkovou

Se psy jsme jeden tým

Porazila i severské legendy

Sáhla si na dno

Historicky první vítězství české musherky v kombinaci

Profil závodníka: Martina Štěpánková

Každý závod je pro ni vítězstvím

Můj sen je závodit se psy na olympiádě

ME 2016 Nové Město na Moravě

Kynolog roku 2016

Martina Štěpánková (makejsmanmatem.cz)

Kdo je kdo v musherském sportu

Někdy bývám až moc upřímná

Musherky jsou frajerky

Martina Štěpánková