Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Michal Ženíšek

 

1.jpg

 

Plzeňský rodák Michal Ženíšek začal s mushingem v 10 letech, kdy jel svůj první závod na šumavském Zadově. K tomuto sportu ho přivedli rodiče a podle jeho slov to bylo jedno z jejich nejlepších rozhodnutí.

Michal závodění miluje celou svou duší a nejvíce si užívá to až magické souznění se svými psy, krásu zimní krajiny a hory, které skrývají tolik nepoznaných míst. Jeho smečka je pro něj zkrátka vším. Psům obětoval část svého života, s ní si plní své sny.

Pro Michala jsou srdcovou záležitostí Krkonoše, konkrétně pak Horní Mísečky. Jsou prý totiž zárukou sněhu a kvalitně připravených tratí pro trénink. Navíc jsou zábavné a zároveň dost obtížné.

V roce 2014 vyhrál Trophée des Montagnes, nejtěžší etapový canicrossový závod. V roce 2016 se stal v anglickém Thetfordu mistrem Evropy v kategorii scooter s jedním psem.

Na MS v Kanadě v roce 2017 získal Michal ve skijöringu s jedním psem třetí místo. Svůj nejlepší výkon pak předvedl v dalším závodě, tentokrát se dvěma psy, kdy přidal do své sbírky medailí skvělé stříbro.

Michal si se svojí smečkou oblíbil disciplínu spřežení se 4 psy, kde na MS on-snow ve Francii v roce 2019 získal stříbro v závodu s hromadným startem.

(únor 2019)

 

"Úspěch, co to vlastně znamená? Vážím si toho, že jsem prvním českým mužem, který přivezl medaili z mistrovství světa ve skijöringových disciplínách (bronz a stříbro v roce 2017 z Kanady). Titul vicemistra světa v SP4 s hromadným startem ve francouzském Bessans v roce 2019 byl neskutečný zážitek. Tomu předcházelo 3. místo ve stejné kategorii v roce 2018 v Itálii. A 4. místo také v SP4 s hromadným startem ve švédské Åsarně bylo sice trochu hořké, ale když jsme skoro celou trať jeli na špičce tři Češi, to byl nezapomenutelný zážitek."

(únor 2023)

 

Michal Ženíšek je dalším musherem, který byl na psím mléce snad odkojen. Díky svým rodičům se věnuje mushingu již od dětství, nejdříve s českými horskými psy, posléze s evropskými saňovými psy. V civilním životě je Michal dřevorubec a v létě závodí v koloběhu.

(Marie Ševelová, únor 2023)

 

Byl jsem nas*any na psy, ale chyba byla moje

Náš host (2/2014)

Náš host (8/2014)

Náš host (12/2016)

Hovory ze stupátka

Sunny Bike

Klub Rádia Junior

Dobré dopoledne

Profil závodníka

Rozhovor s českými špičkami v mushingu

Češi stejně budou na MS bojovat o medaile

Sokol Maxičky: Michal Ženíšek

Nejvíce mě na tom baví pohyb a práce se psy v přírodě

Když to baví mě, baví to i psy

Závodit jsem začal už v deseti letech

Stříbro pro Michala Ženíška

Na sníh je potřeba mít štěstí

Trophée des Montagnes 2014

ME 2016 Nové Město na Moravě

Kdo je kdo v musherském sportu

Kůrovec letos také moc nežral...

Trophée des Montagnes

Michal Ženíšek