Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Petr Hanzlík

 

petr-hanzlik.jpg

 

Naprosté počátky saňového sportu v bývalém Československu spadají do 70. let minulého století a jsou nerozlučně spjaty se jménem nenapravitelného dobrodruha, romantika Petra Hanzlíka. Jeho touha přivézt mrazivý svět psích spřežení do našich zeměpisných končin, narážela na spoustu překážek: nejpodstatnější byl naprostý nedostatek informací co se týče výcviku a vybavení a také absence vhodného plemena tažného psa, v dobách, kdy jsme si o severských plemenech mohli nechat zdát. Po neúspěšných pokusech s německými ovčáky, kteří se ukázali pro tah absolutně nevhodní, se Petr Hanzlík s partou nadšenců pouští do chovu a šlechtění nového národního plemene - českého horského psa.

Tuto takříkajíc „dobu kamennou“ mushingu, první zkušenosti s českými horskými psy a expedice s nimi poutavě popisuje ve svých knihách, z nichž nejznámější se jmenuje Mush go!

 

Petr Hanzlík je otcem českého horského psa. Společně s RNDr. Janem Pokorným a RNDr. Jiřím Komárkem i zakladatelem klubu a přímým účastníkem zaregistrování nového plemene - českého horského psa. Stal se prvním a dlouholetým předsedou chovatelsko-sportovního klubu ČHP.

V rámci testování nového národního plemene přes zimní sezóny roků 1979-80 a 1980-81 rozvážel poštu s prvním psím spřežením v tehdejším Československu po krkonošských hřebenech. V roce 1982 se účastnil první klubové expedice, ve které v březnu byly přejety hřebeny Velké Fatry a Nízkých Tater.

Petr Hanzlík je jedním ze zakladatelů mushingu v ČSSR a úspěšným závodníkem své doby.

V zimě roku 1989 vedl první expedici, která se spřežením českého horského psa přejela pohoří Polárního Uralu z Vorkuty do Obské delty. O rok později pak i expedice, která spřežení ČHP držela v tvrdé práci ve spřežení celou zimu (po dobu 3 měsíců) na ledu Bajkalského jezera.