Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Radek Havrda

 

1.jpg

 

Radek Havrda z Vlčic u Trutnova jako první v historii dokázal třikrát vyhrát slavný francouzský etapový závod v Savojských Alpách - La Grande Odyssée (a ještě k tomu byl nejlepší také v roce 2007 ve zkráceném ročníku).

Dvakrát vyhrál Šediváčkův long, pětkrát zvítězil v Ledové jízdě.

Vyzkoušel si také norský maraton Finnmarksløpet, který byl v roce 2015 posledním závodem jeho úspěšné kariéry.

 

Nejprve si Radek koupil prvního psa – českého horského psa. S ním začal v létě jezdit na kole a náhodou potkal Jiřího Vondráka z Rudníku, který se mushingu věnuje už dlouhou dobu. „Říkal mi, ať se za ním někdy v zimě přijedu podívat. V té době měl už kolem dvaceti psů, které cvičil. Já to ale do zimy už prostě nemohl vydržet a byl jsem u něho už za čtrnáct dní. Asi rok a půl mě vše učil a pak jsem začal zakládat vlastní smečku," probírá vzpomínky. Nyní čítá smečka něco přes třicet psů.

(2013)

 

Proč jezdíš Ledovku?

"Ledovka byla první závod, kde jsem se setkal v roce 1995 s tažnými psy, a to mě upoutalo. Ledovku pojedu letos již po jedenácté, 5x jsem ji vyhrál a byl jsem také několik ročníků jejím ředitelem. Je to prostě závod, ke kterému mám osobní vztah."

(2015)

 

Neláká vás návrat?

„Věnoval jsem se mushingu čtrnáct let, od roku 2002. Vím, co je za tím velké dřiny, užil jsem si to hodně let. Když je krásné počasí, tak je to fajn. Daleko víc na kluky myslím, když jsou špatné podmínky, ledovaté tratě nebo naopak bláto, k tomu se přidává nevyspání. To bylo strašně náročné. K tomu se mi nechce vracet. Hrozný koníček na čas a peníze. Dřív jsem mushing hltal na internetu, dneska už se snažím věnovat jiným věcem.“

Čemu se nyní věnujete?

„Nikdy jsem nebyl troškař. Dělám geodézii, máme rodinnou geodetickou firmu. Zároveň farmařím, mám osmnáct hektarů, devadesát ovcí. Snažím se vracet do hor. Než jsem si pořídil psy, tak jsem lezl. Teď se k tomu vracím, přidávám skialpy. Všechno je výrazně méně náročné než mushing. To je strašný zápřah, který se nedá s ničím srovnávat.“

(2018)

 

Psí spřežení na La Grande Odyssée

Radek Havrda - musher

Je to obrovský extrém

Umět to se psy je prostě dar od boha

Nekaž to těm psům a koukej makat

Člověk je vždy trochu v nejistotě

Jak se jezdí Ledová jízda

Radek Havrda