Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Soňa Hrušková Klikarová

 

156729225_10214690304131285_866190239794141009_n.jpg

 

V roce 1998 se poprvé objevila na závodech v Třebihošti. Bylo to zrovna mistrovství republiky a Soňa se rozhodla pro canicross se svou fenkou českého horského psa Andy Mount Mc Kinkey, které tehdy byly tři roky. Všem závodnicím vyrazila dech, když druhý den zaběhla nejrychlejší čas a celkově skončila druhá.

Nikdo ovšem nevěděl, že Soňa od páté třídy navštěvovala sportovní třídu na základní škole v Jilemnici a později i jilemnické sportovní gymnázium se zaměřením na běh na lyžích. Naběháno měla dostatečné množství kilometrů a měla velké zkušenosti s atletickým tréninkem. K běhu, kolu a lyžím tedy přidala pouze psa (psy). Začal závodní kolotoč na dlouhých třináct let. Není moc závodů, které v té době vynechala.

S fenkou Andy dosáhla i prvních velkých mezinárodních úspěchů. V roce 1999 Soňa poprvé startovala na mistrovství Evropy v canicrossu a hned vybojovala zlato. V roce 2001 v Plzni přidala i první titul v bikejöringu. O rok později se na mistrovství světa v italské Ravenně stala světovou šampionkou jak v bikejöringu, tak v canicrossu.

Soňa se rozhodla pořídit si plemeno, se kterým by měla ještě větší šance i na mezinárodním poli. Volba padla na evropské saňové psy. Svého prvního ESP si pořídila ze smečky Hany Sommerové a Jiřího Krejčího.

První velkou medaili na sněhu získala v roce 2003. Tehdy se jí podařilo zvítězit na mistrovství světa v Německu v kategorii skijöring se dvěma psy a prolomit tak dlouholetou neporazitelnost Skandinávců.

V roce 2001 se zúčastnila mistrovství světa ve Fairbanks na Aljašce a v roce 2009 v Quebecku v Kanadě. Startovala i v závodě světového poháru v Argentině.

Závodila dlouhých třináct let téměř v kuse. Za toto období můžeme Soňu Klikarovou nazvat královnou disciplín vhodných pro jednoho až dva tažné psy. V Česku a ani v celé Evropě nebyl jiný závodník, který by v těchto sportech dosáhl tak výrazných úspěchů, včetně těch nejvyšších.

Přesto ji všichni známe jako nesmírně skromnou, milou a pohlednou blondýnku, která je však velice tvrdá a zásadová vůči své životosprávě a tréninku.

Během třinácti let získala na světových a evropských šampionátech 42 prvních, 8 druhých a 12 třetích míst, další medailová umístění získala později ve veteránské kategorii. Vše dokresluje i její celková statistika medailí z mistrovství republiky: 27 zlatých, 7 stříbrných a 3 bronzové.

 

Tajemství úspěchu | Soňa Klikarová

Musherky jsou frajerky

Volání divočiny

Úspěšná musherka dává nyní přednost rodině

Kdo je kdo v musherském sportu

Všechno zlé je pro něco dobré

Soňa Hrušková Klikarová